Vaječný koňak

Vaječný koňak

Milé čtenářky,

mám pro vás dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá je, že už nás nečeká žádné hnětení těsta a pečení, ale uvaříme si vaječný koňak. Vaječňák, který je smetanový, jemný, sladký tak akorát a hlavně počkejte, jaké s ním uděláte terno, když vánočním návštěvám namísto hory cukroví nabídnete svůj vaječný likér! Už teď slyším ten POTLESK!
A ta špatná je, že si beru menší volno. Mám za sebou úspěšný rok, ale taky pořádný kus práce a myslím, že je čas zajet do světa a posbírat novou inspiraci. Místo pravidelných receptů se můžete těšit na mé nové chuťové požitky z Mexika a z Peru, které budu sdílet na svém instagramu a v druhé půlce ledna se zase potkáme na blogu s nějakým dobrým receptem!
Přeju vám hezké Vánoce!

Vaše Bju

P.S.: Už neuklízejte, zapalte si františka, uvařte svařák, přečtěte dětem vánoční pohádku a mějte se spolu hezky!

Na 800 ml

100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml 31% smetany
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
5 žloutků
200 – 300 ml rumu – množství záleží jen na vás

Příprava domácího vaječňáku je opravdu jednoduchá! To budete koukat! Pamatuju si, jak jsem ho před dvěma roky dělala poprvé. Nejdřív to byl jen pokus, pak mě to chytlo a nakonec jsem uvařila 30 lahví! Tak hurá do toho!

1. Do hrnce na vaření mléka si dám kondenzované mléko, smetanu, cukr, podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrábnu semínka a přidám je do mlečné směsi. Mlečnou směs chvilku vařím, aby mi hezky zhoustla a rozpustil se v ní cukr. Pak nechám chvilku vychladnout a vyndám vanilkový lusk.

2. Mezitím si připravím vodní lázeň. Do hrnce napustím trochu vody, přivedu ji k varu a do kovové mísy vyklepnu žloutky. Když se voda v hrnci začne vařit, vypnu hořák a posadím na ní mísu se žloutky, které rychle šlehám metličkou, aby se nezdrcly. V tento moment jde o to, aby se žloutky ohřály a nebyly syrové. Teplotu žloutků zkouším prstem, jsou připravené, když už v nich sotva udržím prst. Pak mísu stáhnu z vodní lázně a za stálého míchání přilévám mléčnou směs.

3. Směs přecedím přes cedník, vmíchám rum a nechám vychladnout. Nakonec vaječný koňak naliju do pěkné lahve a zazátkuju. NA ZDRAVÍ!

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak

3 komentáře k “Vaječný koňak

  1. Vajecnak nemá chybu:). Dělala jsem poprvé a měl u všech velky úspěch, takze uz je hotova i druhá várka :). Recept ukládám a jiný uz dělat nebudu.

  2. Exkluzivní záležitost, děkuji za inspiraci!

  3. Vajecnak je dokonalý. Rozdala jsem jej jako vánoční dárky a byl úspěch obrovský. Právě vařím znovu dvojitou dávku ? díky. PS : největší úspěch tkvel v tom,že není příliš sladký, jako jiné!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *